Vernieuwingen in de stoet

De vernieuwing van de stoet , die in de editie van 1997 startte, is nog altijd niet voltooid. Dat mag ook niet want zo'n parade moet zich voortdurend aanpassen aan nieuwe trends, evoluties en hedendaagse invalshoeken. Zonder uiteraard de tradities uit het oog te verliezen die aan zo'n diepgeworteld stadsgebeuren vastzitten. Ook dit keer pakt de creatieve groep uit met tal van vernieuwingen.

De Kattenburcht is gestolen!

Het thema van deze nieuwe editie van de kattenstoet is het 'kat- en muisspelletje'. Dat in zo'n traditioneel spel, het muisje (meestal) aan het kortste eind trekt, is duidelijk. Maar wij vertellen vóór de stoet een ander verhaal. Er komt een heuse aparte stoet waarbij de muizen de kattenburcht hebben gestolen. Ze feesten, dansen, maken muziek. Ze maken het publiek ook wijs dat er zelfs geen kattenstoet door de straten van Ieper trekt! Tja, de muisjes zijn echt wel lekker stout!

Egyptische priesteressen: naakt in de stoet?

Het tweede deel, de kattenverering in de geschiedenis wordt geopend door echte Egyptische priesteressen die authentieke Egyptische faraonische muziek spelen op live-instrumenten. Dit verhoogt de authenticiteit van deze uitbeelding. Belangrijk om weten is dat in Egyptische tiijden deze priesteressen naakt en dansend door de straten trokken. Zoals iedereen weet houdt de regisseur van 'echtheid' en 'authenticiteit' en wilde de uitbeelding ook zo in de Kattenstoet.Maar een inderhaast bijeengeroepen spoedberaad van het schepencollege stak daar een stokje voor. Men wilde echter niet puriteins uit de hoek komen en dus werd beslist dat naakt in de stoet uiteraard ook moet kunnen  'indien voldoende bedektt door kledij'. Hoe de regisseur en zijn ploeg dit salomonsoordeel zullen uitvoeren moet u zeker komen bekijken op 13 mei 2012!

De Freyakatten verdwenen!

De nieuwe opslagruimtes die onder impuls van het vroegere hoofd van de technische dienst, de heer Marc Schaut, werden opgetrokken zijn blijkbaar nogal groot uitgevallen. We weten dat de heer Schaut alles in een groot daglicht zag maar het tart toch ietwat de verbeelding dat onderdelen van de stoet niet meer teruggevonden kunnen worden. Zo immens zijn de zalen waarin al het decormateriaal wordt opgeborgen. Bij de laatste inspectieronde vond men de Freyakatten nergens meer terug. Waar iedereen ook keek, op de grond, aan de muren, onder en op het dak... de traditionele Freyakatten bleven onvindbaar. Toen uiteindelijk een beloning zou worden uitgeloofd voor de eerlijke vinder, kwam het nieuwe hoofd van diens, Stijn Fertin, eindelijk over de brug met zijn verhaal. Muizen! Muizen hebben het ding compleet weggevreten. Waarom de muizen alleen maar die twee overjaarse katten hebben weggevreten en al de rest ongemoeid hebben gelaten wist Stijn ons echter niet te vertellen. De muizen zijn ondertussen verdwenen zoals ze gekomen zijn, in het geniep. Maar dat er in de nieuwe stoer twee nieuwe katten de Freyakat zullen trekken staat als een paal boven water, of moeten we schrijven als een boom onder Freya?

Heksenkeuken verdwijnt uit de stoet

De heksenkeuken, een wagen dia al sedert de vroege Middeleeuwen meereed in de stoet, was op en top versleten. Het mechanisme om de heks te laten 'vliegen' was al langer kapot en bleek niet meer te herstellen. Ook de uitbeelding zelf had z'n glans verloren. Nochtans deed Prudent Muylle, één van de pioniers in onze stoet erg zijn best om met zijn ploeg figuranten een piekfijne uitbeelding te maken. Wij danken hem, via deze weg, voor zijn gewaardeerde inzet. Het plateau van de heksenkeuken wordt echter 'gerecycleerd' en opnieuw gebruikt in een gloednieuwe uitbeelding:

'Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel!'

Eén van de mooiste spreuken uit ons Nederlandse taalgebied smeekt om een nieuwe uitbeelding! Maar onze vroegere uitbeelding met de Kattenburcht is ook gestolen door... de muizen. Geen nood. We hebben nu de kans om van die ouw volksspreuk een heel moderne act te maken. We bevinden ons in een modern designhuis en alle spelers dragen modieuze vintagekledij. Geen sprookjesachtige uitbeelding dus, maar ééntje in trendy moderne stijl!

Japanse Katten

In het deel 'de kat de wereld rond' voeren we voor het eerst ook de heel befaamde 'Gelukskatjes' uit Japan ten tonele. Een echte aanwinst voor dit deel en een sympathieke groet naar de meer dan vijfduizend Japanse vrienden die elke editie speciaal uit het land van de rijzende zon komen overgevlogen.

De Catswagen vernield

Vandalen hebben in één of andere nocturne de vroegere wagen, waar de Catsuitbeelding van Dansstudjoke rond gebeurde, vernield! Maar treuren doet de regisseur helemaal niet! De wagen was een doorn in zijn oog. Eerder een oude Iraanse tank dan volwaardig paradepaard! Onze nieuwe ontwerpster Katrien D'Heere, heeft zich helemaal laten gaan en ontwierp een prachtige nieuwe 'rijdende vuilnisbelt'. Het verhaal van 'Cats' speelt zich immers daar af; een rijdend stort in de stoet met zwermen zwerfkatten er rond. Een eyecatcher van formaat is in de maak!

De kat de bel aanbinden

Een wijze spreuk die in tal van middens niet onbekend is. Denken we maar aan de perswereld waar ze al menige bel de kat hebben aangebonden. Of is het andersom? In elk geval krijgt deze spreuk ook een nieuwe aankleding. Een groep vrijwilligers heeft zich heel spontaan gemeld! Ze vroegen heel beleefd en vriendelijk of ze alstublieft mochten mee doen aan de kattenstoet. Zo hebben we het graag natuurlijk. We verwelkomen dan ook deze nieuwe groep die rechtstreeks uit de zorgsector komt met open armen.

Showkorps

We zijn altijd op zoek om de stoet mooi, fris en waardig af te sluiten. In 2009 gooide de ludiek Proper Fanfare van Vuile Mon en zijn vieze gasten grote ogen. Een prachtuitbeelding was dat. Maar we kiezen er dit jaar voorom iets serener en waardiger af te sluiten. We moesten helemaal niet ver zoeken om iets te vinden dat werkelijk the top of the bill kan worden. Er komt immers een unieke samenwerking tussen de Ypres Surrey Pipes and drums uit Ieper en Flanders Memorial Pipe Band uit Zonnebeke. Dit wordt uiteraard een attractie op zich,

Besluit:

De kattenstoet is een levendig proces dat nooit of te nimmer ten einde is. Bij iedere editie valt er wel wat te vernieuwen en te sleutelen. Zelfs in deze moeilijker financiële tijden wil het directiecomité van de Kattenstoet uitpakken met een parade die - volgens de mogelijkheden van het moment - fris en vernieuwend is. Vandaar dat de publieksopkomst sedert enkele edities telkens weer in stijgende lijn gaat. De vernieuwingen worden niet alleen in Ieper zelf, maar ook ver daarbuiten er gewaardeerd! Houden zo!