vredesstad ieper

Vernieuwingen 2015

De vernieuwing van de stoet, die in de editie van 1997 startte, is nog altijd niet voltooid. Dat mag ook niet want zo'n parade moet zich voortdurend aanpassen aan nieuwe trends, evoluties en hedendaagse invalshoeken. Zonder uiteraard de tradities uit het oog te verliezen die aan zo'n diepgeworteld stadsgebeuren vastzitten. Ook dit keer pakt de creatieve groep uit met tal van vernieuwingen.

Egyptische kat: volledig herdacht!

Het tweede deel, de kattenverering in de geschiedenis wordt geopend door de Egyptische kat. Deze uitbeelding gaat al decennialang mee in de stoet en is duidelijk aan een herziening toe. De prachtige Egyptische boot wordt volledig opgefrist en de groep in en rond de boot krijgen prachtige nieuwe kostuums. Echt wandelende 'menskatten' maken de uitbeelding nog sterker. Dit wordt zeker één van de hoogtepunten van de volgende stoet. 

Gevaarlijke heksen en trommelaars

In het tweede deel wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de Middeleeuwse kat met het heksenverhaal. Deze passage wordt uitgebreid met gevaarlijke heksen die iedereen de stuipen op het lijf zal jagen. De duivelse trommels van de Drumband Heilige Familie krijgen ook een sprekende nieuwe duivelse outfit. 

Nieuwe wagen Kat en Muis

In het vierde deel worden verschillende spreuken rond de kat op het publiek losgelaten. Het deel zal openen met een gloednieuwe wagen rond de spreuk 'als kat en muis'. Het wordt een grote futuristische machine waarop muizen een sluw pannetje bedisselen om de katten te bedotten. Benieuwd hoe het zal aflopen?

 

Garfield

Het deel Kat de Wereld rond oogt telkens veel succes bij het publiek. Sinds enkele edities geeft een covergroup uit de zusterstad Sittingbourne (UK) het beste van zichzelf op Garfield. Hun enthousiasme bleek echter te groot voor het kleine aanhangwagentje dat hen werd aangeboden. Nu zullen ze een plaats krijgen op en naast Garfield zelf.

Showkorps

We zijn altijd op zoek om de stoet mooi, fris en waardig af te sluiten. In 2009 gooide de ludiek Proper Fanfare van Vuile Mon en zijn vieze gasten grote ogen. Een prachtuitbeelding was dat. In 2012 konden we rekenen op het enthousiasme van de Ypres Surrey Pipes and Drums. Deze editie zal het internationaal gerennomeerde showkorps El Fuerte de slotact worden.

Besluit:

De kattenstoet is een levendig proces dat nooit of te nimmer ten einde is. Bij iedere editie valt er wel wat te vernieuwen en te sleutelen. Zelfs in deze moeilijker financiële tijden wil het directiecomité van de Kattenstoet uitpakken met een parade die - volgens de mogelijkheden van het moment - fris en vernieuwend is. Vandaar dat de publieksopkomst sedert enkele edities telkens weer in stijgende lijn gaat. De vernieuwingen worden niet alleen in Ieper zelf, maar ook ver daarbuiten er gewaardeerd! Houden zo!

vredesstad ieper